Βυζαντινή Μουσική

Παραδοσιακό Τραγούδι

Βυζαντινή Μουσική :

Στην Ενορία μας, ως γνωστόν, λειτουργεί από ετών Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής, θεωρητικής κατάρτισης, από τον έμπειρο Καθηγητή και γνωστό καλλιτέχνη και Ιεροψάλτη κύριο Ζαχαρία Καρούνη
τον και υπεύθυνο των Ιερών Αναλογίων της Ενορίας μας.

Τα μαθήματα γίνονται σε ομαδικά τμήματα δύο επιπέδων, αρχαρίων και προχωρημένων αλλά και ιδιαίτερα – ατομικά.

Στα ομαδικά μαθήματα γίνεται γνωριμία με τα σύμβολα της βυζαντινής μουσικής, τους ήχους της , τα μέλη , την θεωρία αλλά και την πράξη της Ψαλτικής Τέχνης.

Στα ατομικά μαθήματα οι σπουδές είναι πλήρεις μέχρι την απόκτηση πτυχίου και διπλώματος.

Οι μαθητές μπορούν να εξασκούνται και σε πρακτικό επίπεδο, με τον δάσκαλο, ερχόμενοι στο Ιερό Αναλόγιο.

Η βυζαντινή μουσική, θεωρούμενη και ως ‘’γλώσσα των αγγέλων’’, είναι μια πολύτιμη μουσική γνώση για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο της Ψαλτικής, τις θεμέλιες γνώσεις όλης της Μουσικής Θεωρίας και να έρθουν σε επαφή με τους ποιητικούς ύμνους της Εκκλησίας μας και τον αστείρευτο πλούτο τους.

Θεωρούμε αυτή την μάθηση χρησιμότατη, ακόμη και επαγγελματικά, για τους νεότερους, , διότι μας εντάσσει στην Πατρώα μας Παράδοση, στην καλύτερη κατανόηση των σωτηριωδών νοημάτων, που προσφέρει το Ιερό Αναλόγιο και στην καλλιέργεια του γνησίου μουσικού μας αισθητηρίου.

Ελπίζουμε ότι συν τω χρόνω, πολλοί θα αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες και θα πλαισιώσουν τα Ιερά Αναλόγια της Ενορίας, συμβάλλοντες αποφασιστικά στην τέλεση εν προσευχή των Ιερών Ακολουθιών και Μυστηρίων. Να συνηθίσουμε και τα Παιδιά μας να ανεβαίνουν στο Ιερό Αναλόγιο, ώστε να ευλογηθούν, να ωφεληθούν πνευματικά, να εγγίσουν τα νοήματα της σωτηρίας, να διδαχθούν μουσική, αλλά και να μάθουν την ωραία μας λογία γλώσσα!

Μαθήματα πρακτικά:

Κάθε Τετάρτη, και ώρα 20:30- 21:15, υπό την διδασκαλία της κ. Φλώρας Καραμολέγκου, η οποία υπηρετεί το Ιερό μας Αναλόγιο, γίνονται απλά μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής για την Θεία Λειτουργία και την Μικτή Χορωδία ενηλίκων.
Δογματικό Θεοτοκίο σε ήχο πλάγιο του πρώτου, από τον Πρωτοψάλτη Ζαχαρία Καρούνη:

Πληροφορίες – Εγγραφές : Καθημερινά 5- 9 μμ.
Υπεύθυνη-Γραμματεία: Μαρία Παν. Τσιαμποκάλου-Νικοθόδη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102848632


Τμήμα Παραδοσιακού Τραγουδιού:

Ο Ζαχαρίας Καρούνης ως γνωστός και εξαιρετικός τραγουδιστής του Παραδοσιακού αλλά και του καλού ελληνικού τραγουδιού, διδάσκει μία φορά την εβδομάδα Παραδοσιακό Τραγούδι σε ένα Ομαδικό τμήμα.

Με μεγάλη εμπειρία πια στον χώρο της Παράδοσης, ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης της σπουδαίας και αείμνηστης Δόμνας Σαμίου, με πολλές και σημαντικές συνεργασίες στον χώρο της Παράδοσης, αλλά κι ο έχων την καλλιτεχνική επιμέλεια του διπλού δίσκου με τα παραδοσιακά « Τραγούδια σαν προσευχή » που έχει εκδόσει η Ενορία μας, διδάσκει με δεξιοτεχνία τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά μας, την Θεσσαλία, την Μακεδονία αλλά και την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία.

Κάθε σκοπός με το δικό του ύφος και τρόπο αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καταγωγής του. Ένα ταξίδι στον πολιτισμό, τις ρίζες και στην ζωντανή μας ιστορία, μέσα από τα τραγούδια του τόπου μας και τον θησαυρό που κρύβουν!

Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα σε ερμηνεία του τραγουδιστή Ζαχαρία Καρούνη: