Υπεύθυνοι Ειδικοί Ψυχικής υγιείας:
Μιχαήλ Λάβδας (ψυχολόγος)
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος (σύμβουλος ψυχικής υγιείας)

Βοηθοί:
Ευγενία Καρτερολιώτη, Κωνσταντίνα Μαργέλη, Μπεκόνα Πάσιο,
Εμμανουήλ Χατζηγεωργίου, Φλωρεντία Χρυσοβέργη.

Ώρα:
Κατόπιν συννενοήσεως

Χώρος:
Αίθουσες Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας
Ευτυχίας 28 & Ματρόζου

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2102848632, 6974735503


Υπηρεσία Συμβουλευτικής

& Ψυχικής Υγιείας

Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής & Ψυχικής Υγιείας που λειτουργεί στην Ενορία μας γίνεται από εξειδικευμένους Ψυχολόγους και Θεραπευτές Υγιείας. Ο στόχος στην σύγχρονη προσέγγιση της δημόσιας ψυχικής υγιείας είναι η παροχή φροντίδας ψυχικής υγιείας σε μια Κοινότητα. Η Ενορία αποτελεί την «πύλη εισόδου» για ανθρώπους, που βιώνουν την ψυχική οδύνη κι ενδεχομένως δεν λαμβάνουν κατάλληλη βοήθεια. Με την πρωτοβουλία του Προϊσταμένου της Ενορίας π.Τιμοθέου Παπαδάκη και την συνεργασία Ειδικών Ψυχικής Υγιείας εκκίνησε το έτος 2012 η Ενοριακή Ομάδα Ψυχικής Υγιείας, που αποτελείται από 4 Θεραπευτές ή 3 Ψυχολόγους και 1 Σύμβουλο Ψυχικής Υγιείας, και 1 εξωτερικώς συνεργαζόμενο Ψυχίατρο.

Την επιστημονική εποπτεία της Ομάδος Ψυχικής Υγιείας έχει ο Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Επιστημονικός Διευθυντής της Εταιρείας Περιφερειακής Αναπτύξεως και Ψυχικής Υγιείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) κ. Στυλιανός Στυλιανίδης, σε συνεργασία με τον Ψυχολόγο κ. Μιχαήλ Λάβδα, ο οποίος και συμμετέχει στην Ομάδα. Απευθύνεται στους Ενορίτες, που επιθυμούν να λάβουν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ παρέχονται και υπηρεσίες διασυνδέσεως με άλλες Υπηρεσίες, στην Κοινότητα, με τις οποίες υπάρχει συστηματική συνεργασία στο πλαίσιο συνεχείας της φροντίδας, όπως Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Κέντρο Ημέρας για Ψυχικώς Πάσχοντες, Ξενώνες, Οικοτροφεία και άλλες.

Μέχρι το τέλος του έτους 2015 έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 80 Ενορίτες, με συνολικό αριθμό θεραπευτικών συνεδριών, που υπερβαίνουν τις 1400 ώρες. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι: Ατομική Ψυχοθεραπεία Υποστηρικτικού τύπου. - Ατομική Συμβουλευτική. - Συμβουλευτική Γονέων. - Υποστήριξη ψυχοκοινωνικού τύπου σε σοβαρές ψυχικές διαταραχές. - Συμβουλευτική συγγενών, ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. - Διασύνδεση και Παραπομπή σε άλλες, πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες η πλαίσια.

Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί Σεμινάρια, και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, με θεματολογία σχετική με την ψυχική υγιεία: Ανίχνευση της αυτοκτονικότητος. – Κατάθλιψη - Άγχος και άλλα, στα οποία συμμετέχουν Ιερείς της Ενορίας, Επαγγελματίες Υγιείας, Ψυχικής Υγιείας και Ενορίτες ευαισθητοποιημένοι. Η προσπάθεια αυτή έχει παρουσιασθεί ως τώρα σε 2 Πανελλήνια Συνέδρια Συμβουλευτικής: Θεσσαλονίκη 2012, Πάτρα 2014, σε Παγκόσμιο Συνέδριο Ορθοδόξων Ψυχοθεραπευτών: Βόλος 2012, με Επιστημονικές Ανακοινώσεις, Αφφίσες (poster) και Στρογγυλή Τράπεζα. Έχει γραφεί και σχετικό Επιστημονικό Άρθρο: Τ. Παπαδάκης – Σ. Στυλιανίδης – Μ. Λάβδας και Συνεργάται 2012 σε 2 Πρακτικά Συνεδρίων.

Ενημέρωση για την νόσο Αλτσχάιμερ 29 – 1 – 2017

Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017, ώρα 19.00-21.00, η ομάδα ψυχικής υγείας της ενορίας Παναγίας Πράσινου Λόφου οργανώνει ενημερωτική συνάντηση στον ισόγειο χώρο, στην Αίθουσα «Άξιόν Εστι» για τα προβλήματα μνήμης στην τρίτη ηλικία, την άνοια, τη φροντίδα και αντιμετώπισή της.
Στην συνάντηση θα μιλήσουν η κ. Ελένη Μαργιώτη, νευροψυχολόγος και υπεύθυνη του κέντρου ημέρας Αμαρουσίου της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών, για τήν νόσο Αλτσχάιμερ την ανίχνευση και αντιμετώπισή της, και η κ. Μπέκυ Πάσιο, ψυχολόγος και μέλος της ομάδας ψυχικής υγείας της ενορίας, για θέματα μη φαρμακευτικής παρέμβασης στην άνοια, και για το φορτίο του φροντιστή.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα συζητηθεί η ενδεχόμενη λειτουργία ομάδας φροντιστών ατόμων με άνοια και η αξιολόγηση της μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών που θα μπορεί να γίνει με ραντεβού τις επόμενες ημέρες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΛΟΦΟΥ